WIF Veteraner

WIF VETERANER


WIF

Erland Nilsson och Tage Ekström, WIF:s Veteraner årsmötet 30 mars 2009

Wisby Idrottsförenings Veteranförening

Wisby IF:s Veteranförening bildades 1941. Den förste ordföranden hette Valton Johansson och han var ordförande
fram till året 1952 då han efterträddes av Hilding Jakobsson.
Veteranföreningen anordnade tävlingar för medlemmarna i trekamp. Det fanns tävlingar för både damer och herrar. Veteranerna hade också satt upp ett vandringspris för herrar och damer. Priset tilldelades den dam och herre som gjort den bästa prestationen i moderföreningen Wisby IF. Maj- Britt Söderstrand, en av Gotlands genom tidernas bästa friidrottsdamer tilldelades detta vandringspris många gånger. Hilding Jakobsson fortsatte som ordförande fram till 1970.
Ur protokollen kan man utläsa att varje årsmöte avslutades med en god middag. År 1971 övertog WIF:s störste eldsjäl Samuel ”Samma” Jupither ordförandeklubban och nu blev det helt annan aktivitet i klubben. Den 19 september1971 ägde den första tävlingen mot Gamla Gutepojkar rum: Platsen var Åsbergska hagen. Tävlingen lockade ett 30-tal deltagare och var mycket uppskattad. Man kom också överens om att låta tävlngen bli årligen återkommande.
”Samma” Jupither fortsatte som ordförande 1988. Året l989 valdes Sven Westfält till ny ordförande. Han var ordförande till och med året 1991 då Acke Engström valdes till ordförande: Han fortsatte framtill årsmötet 1994 då ”Sammas” dotter Maj-Gun Jonsson tog över. Hon ledde föreningen fram till årsmötet 1998 då den nuvarande ordföranden Bengt Hammerin tog över.
Veteranföreningens aktiviteter har fortsatt genom åren. Vårträffen mot Gamla Gutepojkar och den egna Höstträffen i trekamp och stenvarpa. Tävlingarna mot Gutepojkama har fortgått varje år fram till i år, då inga Gutepojkar ställde upp.
Vi måste ta upp en diskussion om hur vi skall göra i fortsättningen. En annan är. Hur skall vi göra med de medlemmar i nuvarande Visby IF Gute som uppnår veteranåldern? Skall de tillhöra WIF veteranerna eller Gamla Gutepojkar?
WIF veteranera har idag ett 80-tal medlemmar varav flera är ständiga medlemmar. Ständig medlem blir man vid 80 års ålder. Styrelsen består nu av Bengt Hammerin ordf, Stig Östergren kassör, Leif Söderdahl sekreterare samt ledamöterna Sven Westfält, Lars Erik Ahlgren och Sven Karlström.
/Leif Söderdahl. Ur VIF Gutes jubileumsbok – Hundra år med klubben 1904-2004

Wisby Idrottsförenings veteraner har haft årsmöte.

Wisby Idrottsförenings veteraners årsmöte ägde rum den 30 mars i Gutavallens cafeteria. Klubben består av 78 medlemmar varav 20 bor på fastlandet. Trots detta så kom hela 30 deltagare till årsmötet! Vår äldste medlem Erland Nilsson hade kommit ända från Lomma i Skåne och för en gångs skull var det han och inte hans son ”Bison” som var huvudpersonen. Erland berättade om sin tid i WIF och sina upplevelser genom åren på ett fängslande sätt.
Till ordförande för ett år valdes Bertil Bonnevier, kassör på 2 år Evelyn Düplin övrig medlem Lars Ahlgren, kvarstår i styrelsen gör Sven Westfält och Leif Söderdahl.
Varje år utkämpar veteranerna en trekamp mot den andra veteranföreningen Gamla Gutepojkar och Töisar.
Årets idrottsveteranmatch mellan Gamla Gutepojkar och Töisar samt WIF veteraner blev en mycket lyckad tävling! En nyhet för året var att även veteraner från VIF GUTE deltog . Detta är något som vi kommer att fortsätta med. WIF veteraner hade tyvärr bara 3 lag på herrsidan och 2 på damsidan och då bestämde vi att dela upp lagen så att fyra lag kallades Råsunda och fyra lag blev Guldrupe! Damerna delade också upp sig i ett antal tvåmannalag. 3 grenar stod på programmet, tipspromenad, korgbollsmål och varpa , damerna spelade boule. Vem som vann var det ingen som brydde sig om , huvudsaken var att vi hade roligt! Ett stort tack till Gute för ett fint arrangemang!
Välkomna till nästa års träff då WIF arrangerar.
Visste ni att det finns två veteranföreningar i idrott i Visby? Dessa är Wisby Idrottsförenings veteraner för damer och herrar, samt gamla Gutepojkar och Gutetöisar. Medlemmarna har varit med sedan sammanslagningen av WIF och IF Gute 1968.
Varje år, den första söndagen i maj, träffas man , umgås och pratar gamla minnen, men man har dessutom en trekamp i tvåmannalag mellan klubbarna. Damerna och herrarna går en tipspromenad och kastar pil och herrarna avslutar med att kasta varpa i tvåmannalag, damerna spelar boule. I årets tävling vann Gutetöisar bland damerna och WIF bland herrarna.
En mycket trevlig samvaro avslutades med att Gute inbjöd till nästa års tävling första helgen i maj.

Årets Talang. Ungdomar i åldern 13-15 År

 

Årets Talang. Ungdomar i åldern 13-15 År
2021 2020 2019 2018  2017  2016  2015

Samuel Jupither

Fader Emil och moder Emma. I familjen fanns även två (2) bröder och två (2) systrar. 1933 gifte sig ”Samma” med Margit och de fick tre (3) döttrar och en (1) son. Sonen var efterlängtad för här skulle det bli en ny fotbollskille. Alla barnen har varit idrottsintresserade. Ofta fick de följa med pappa ”Samma” till Gutavallen där man såg honom som tidtagare vid friidrottstävlingar och vid andra tillfällen som organisatör. Margit fick ta del av idrotten med kaffetermosar till fotbollsgrabbarna och tvätt av tröjor eftersom ”Samma” var materielförvaltare.

På Bangårdsgatan, där ”Samma” växte upp, fanns det andra blivande idrottskillar. Familjen Pettersson med ”Charmis, Kina och Vicka” samt familjen Ekström med Gösta, Verner, Tage, Karl-Erik och Curt. Hos dessa grabbar vaknade fotbollsintresset och förmodligen var ”Samma” redan då organisatören. Själv spelade han fotboll också. Ett DM 1938 och en hel del andra bedrifter antecknades på ”Sammas” konto. Materielförvaltare under många år”Samma” var med och organiserade många idrottstävlingar däribland ”Amerikaspelen” där den kände amerikanen Fuchs satte världsrekord i kula 1950. Wisby IF: s ishockeylag fick hjälp med transporter och ledarjobb av ”Samma”. Han hjälpte till med att transportera laget i sin PV skåpbil. Det var trångt men förmodligen en glad stämning i bilen. Under en period var han ledare för tävlingscyklisterna Gustav Pettersson (svåger) och Gösta Boberg. Bland annat i ”Mälaren runt” på 1930 – 40 talet.

Wisby IF köpte en sportstuga i Brissund 1941 där medlemmarna samlades. ”Samma” fixade och målade under sin semester på stugan och hela familjen fick vara med. Hans stora sorg var när stugan såldes i samband med sammanslagningen av Wisby IF och IF Gute. Eftersom han under den tiden var stationerad i Hall i samband med ett större elektrikerjobb blev tiden för knapp att engagera sig i föreningsarbetet. Efter sammanslagningen satsade ”Samma” på Wisby IF: s veteranförening. I de årliga varpa- tävlingarna på våren mellan gamla Gutepojkar och WIF-veteranerna var ”Samma” den drivande kraften och han var ordförande i många år i veteranföreningen. Han organiserade även hösttävlingen i stenvarpa och instiftade också ett vandringspris. Han var mån om att bevara minnet av Wisby IF för framtiden och nya medlemmar valdes in underhand på årsmötena.

Wisby IF: s prissamling, som med åren blivit rätt stor, samlades in från medlemmarna.
Ett prisskåp införskaffades och där förvarades prissamlingen väl etiketterad med namn och årtal. Där gjorde ”Samma” ett gigantiskt jobb.Prisskåpet förvaras nu (2003) på A 7 området i VIF Gutes/GFF lokaler. Tidigare var skåpet placerat på Landsarkivet, Hästgatan. Fotografier, standar, flaggor, medlemsregister finns på VIF Gutes kansli. På Landsarkivet, Visborgsgatan, finns förvarat protokollsböcker, verksamhetsberättelser mm. Detta planerade ”Samma” före sin sjukdom och familjen ordnade med att detta överlämnades 1991.Nu är allt på plats, för framtida forskning inom idrottsrörelsen och då främst omfattande Wisby Idrottsförening, tack vare ”Samma”. Wisby IF:s veteranförening är ännu verksam år 2003 med ca 100 medlemmar och träffas, tävlar precis som på ”Sammas” tid. En stor organisatör och en glad och positiv person, Samuel ”Samma” Jupither avled den 10 oktober 1990.

1943 Ny VIF-seger i tyngdlyftningen. Fårösund hade segerchans i jämn tävling. Det blev övertag goda resultat när tyngd-lyftarna återigen drabbade samman efter en månads uppehåll och det blev överhuvudtaget en spännande tävling mellan VIF och Fårösund vid deras seriematch i Fårösund i går. ’ Hade hemmalaget fått med sin ordinarie man i lättvikt så torde VIF-arna ha gått miste om segern, såvida de inte spottat upp sig alldeles fenomenalt på slutet. Nu blev utgången den att Visby IF vann med 1,220 kg, medan Fårösund stannade på jämnt 1,200. Fårösund tog ledningen med 12 kg. genom sin fjäderviktare, men detta och mera till tog ”Sotarn” Söderberg igen. Fårösunds ankare Gustav Dahlström tog åter ledningen med 10 kg. men till sist besegrade Ivar Pettersson sin man med 30 kg. och ordnade dänned VIF:s seger. Resultaten blevo som nämnts fina och stå fullt i klass med vad motsvarande klubbar på fastlandet prestera i sina lagtävlingar. Fårösunds Waterioo kom i lättvikt, där det visade sig att deras ordinarie man Mårtensson vägde 2,3 kg. över vikten och sålunda överskridit den tillåtna 2 kg: s-gränsen, varför han måste ersättas med en reserv.

Fjädervikt: 
1) Gunnar Pettersson, Fårösund, press 62,5-ryck 62,5-stöt 82,5 
samt avdrag 7,5 kg. för övervikt
2) N. Molin, VIF, 55-62,5-77,5 jämte 7,5 kg. avdrag, 187,5 kg
Lättvikt: 
1) G. Söderberg, VIF, 77,5-70 -90-237.5, 200 kg
2) Wallin, Fårösund, 57,557,5-72,5-187,5 kg
Mellanvikt:
1) N. Nordström, Fårösund, 75-80-105-260
2) E. Dahlberg, VIF, 72,5-72,5-100-245
Lätt tungvikt:
1) G. Dahlström, Fårösund, 90-100-120-310 kg
2) L Ödfjäll, VIF, 77,5-85-115-277,5
Tungvikt:
1) I. Pettersson, VIF, 82,5-80-110-272,5
2) B. Broman, Fårösund, 77,5-77,5-87,5-242,5
Gotlands Allehanda Lördagen den 25 januari 1943 

Styrelse- och sektionsberättelser för år 1945

Onsdagen 3 februari 1943
Källa:Gutar Förr

Verksamhetsberättelser:  
2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022,
VIF 1943

 Ishockeyminnen från 1960-talet skildrade av Mats Håkansson
Visby IF 1911 – 1951 (Blädderbok)
Lite blandade bilder från WIF
Protokoll fört vid sammanträde med Wisby IF Veteraner  1942-2014
Gamla Bilder
Gästböcker



HEM