GOTLANDS HANDBOLLFÖRBUND
bildades 1957
HANDBOLL
Var handbollens vagga stått kan man tvista om, men redan 1898 spelades handboll vid Ostrups gymnasium i Danmark, där gymnastikläraren Holger Nielsen även lär ha skrivit de första reglerna. Den moderna handbollen kommer från Tyskland och har uppfunnits av en sportlärare vid namn Karl Schelenz. I Sverige lär handboll ha spelats för första gången vid Näas slöjdseminarium utanför Göteborg, där skolläraren O.H.Walldén lär ha introducerat spelet. Handboll sorterade från början under Svenska Lekförbundet, som bildades 1918 och som administrerade diverse spel, bl.a. korgboll.
1930 byttes namnet till Svenska Handbollförbundet. På Gotland spelades handboll för första gången 11 december 1929 i Visby, där ett lag från gästande flottister mötte ett lag med läroverksungdomar, som blott var tränat för korgboll, men efter regelgenomgångar spelades matchen i A7:s gymnastiksal och över-raskande blev resultatet 17-16 till gotlänningarnas fördel.
1932 började handbollen få ökat intresse och det var militärer och läroverksungdomar som drabbade samman, vilket blev till seriespel 1933 med lag från 118, A7, Visby AIK, IF Gute och Visby IF. Spelplats då var gymnastiksalen 118.
På Gotlands Idrottsförbunds årsmöte 17 april 1933 föreslog Allan ”Santa” Sandström, att förbundet skulle ta upp handboll på sitt program och på hösten bildades en handboll-sektion med Allan Sandström som ordförande.
Damhandbollen började så smått komma i gång och den första dammatchen mot fastlandslag spelades 19 oktober 1941 i Visby, där IF Gute mötte Söders Kvinnliga IK– 0-5.
1944 byggdes Exercishuset på 118 och nu flyttade handbollen till Exhuset, som egentligen inte passade för detta. Det fanns inga omklädningsrum, inget våtutrymme för duschning endast ett golv av ohyvlade bräder och en liten herr- respektive damtoalett i entrén med ett så litet handfat för kallvatten, att det var svårt få rum med två händer
samtidigt och delades med publiken. Någon hälsovårdsnämnd fanns kanske inte vid denna tiden!
Gotland spelade många landskapsmatcher, den första spelades 1942 mot Östergötland i Motala och Gotland vann med 15-14. Gotland har även mött Blekinge, Södermanland och Småland, sammanlagt tolv herrmatcher och en dammatch mot Södermanland i Eskilstuna 1956 med hemmaseger 5-2. Herrarna vann bara en match, men spelade ofta ganska bra mot mycket kvalificerat motstånd. Flest matcher har Lennart Svennefelt spelat 9/14 mål, Ulle Stenbom 8/24 mål och Lennart ”Krullis” Johansson 8/21 mål.
Under krigsåren byggdes en sporthall i Fårösund, med rätt spelmått, 40x20m och då tillkom två föreningar, Fårösunds GoIK och KA3 IF. Där spelades inför varje seriestart en blixtturnering alla mot alla och med förkortad speltid. Intresset var stort i Fårösund och hallen var alltid sprängfylld med publik.
Utvecklingen inom handbollen sköt fart och målen fick träställningar i stället för järnrör, bollarna blev anpassade för handboll och i storlek mindre, föreningarna började träna rationellt domarutbildning startade. Herrarna som från början spelade i vita långbyxor hade bytt mot idrottsbyxor.
Kommunen byggde idrottshallar i Hemse, Havdhem och Klintehamn samt en mindre hall i Garda och nu sköt handbollen fart över hela ön. Ett år fanns det en hel serie med lag från södra Gotland bestående av fotbollsföreningar, som tog upp handboll på programmet.
Svenska Handbollförbundet skickade ut propagandalag, som mötte Gotlandslag och det kunde vara B-landslag eller utvalda föreningar, som GUIF Eskilstuna, Hallby IF, Matteusspojkarna Stockholm. Varje sådan match föregicks av uttagningsspel UKPressen, där UK först tog ut ett lag och sportjournalisterna tog ut ett lag, som sedan skapade ett representationslag. Mycket populära tillställningar och ofta fick Pressen med flera spelare i det slutgiltiga laget.
I mitten på 60-talet fick handbollen fastlandsanknytning och första förening till fastlandsspel blev IF Gute. Året därpå följde Visby AIK efter och ytterligare ett år senare kom Visby IF med. Tre lag i div. III Stockholm, alla med blygsamma placeringar.
Även damerna hade fastlandskontakt, Hemse BK 10 säsonger. Garda IK 1 säsong, Visby AIK 2 säsonger, IK Graip
2 säsonger och Visby IF Gute 8 säsonger.
När Södervärnshallen stod färdigbyggd i slutet av 60-talet flyttade handbollen dit och epoken EX-huset var slut! Visby IF och IF Gute hade slagit sig samman och Visby IF Gute vann div 2 och efter kvalspel avancemang till div 1 Allsvenskan. Första spelåret, 1980-81, startade bra, seger hemma mot Vikingarna från Hälsingborg med 26-22. På nyåret spelas hemmamatch mot Drott från Halmstad och strax före halvtidsvilan slocknade lyset med 50 minuters uppehåll. Speakern Rolf Wahlgren fick igång publiken med allsång! Tyvärr blir VIF Gute näst sist och förlorar i kvalet till div 1 Allsvenskan, men säsongen 1982-83 är det dags igen, div-l-spel, 11:e plats och återigen ett kval, som vinns och en ny allsvensk säsong är klar. Detta år meddelar Gotlands Tidningar den 22 december 1982, att Visby IF Gute erhåller Gotlands Tidningars guldmedalj för bästa idrottsprestation 1982, vilket även skedde 1978.
Den tredje allsvenska sejouren, som tråkigt nog även blir den sista ger en 12:e plats och respass. Nu följer en tråkig tid för handbollen på Gotland, flaggskeppet Visby IF Gute går så småningom under med man och allt, via spel i div 1, div 2 och 1991 lägger Visby IF Gute ned A-lagsverksamheten.
Den allsvenska handbollssejouren är det största som hänt idrottsligt på Gotland, ditintills.För damhandbollen är det lika bekymmersamt, den ena föreningen efter den andra tvingas av olika skäl sluta med handboll. Den gotländska herr-handbollen har haft fyra spelare med landskampsuppdrag, Sven-Erik Andersson, Björn Edvardzon, Sanny Laurin och Mats-Ola Jansson.
Det stora publikintresset medförde ett krav från handbollen, bygg ut Södervärnshallen med en läktare till. Så skedde så småningom, men tyvärr var VIF Gute då på väg bort från handbollen, men självklart har utbyggnaden varit till gagn för idrotten. Tyvärr missade byggets ansvariga från start i slutet av 60-talet. Planen är för liten, 38x 18 meter, skall vara 40×20 m och så blev yttermåtten!
Handbollsverksamheten har alltifrån starten haft otaliga ideella ledare, som lagt ner mycken tid för att hålla igång såväl föreningar som förbund och alla är lika viktiga – ingen nämnd, ingen glömd.
Gotlands Handbollförbund bildades 1957, har haft 50-årsjubiléum och med en mycket ungdomlig styrelse försöker densamma hålla verksamheten i gång och trots att det är alldeles för få föreningar med handboll på programmet har Visby IF Gute haft ett herrlag med i div 5 och spel på fastlandet och med viss förhoppning om avancemang till div 4. Även ett yngre lag har deltagit i olika sammanhang. Det stora problemet är, att få spridning ut ibland övriga föreningar, så att handboll spelas där det finns hallar. Men det är konkurrens med andra idrotter, och det saknas ledare och det behövs pengar. Finns det en framtid för handbollen på Gotland? Visby IF Gute har många ungdomar i träning och Gotlands Handbollförbunds styrelse ser optimistiskt på framtiden och det är bara att önska
LYCKA TILL.
Lennart Svennefelt och Leif Wrisemo
Historik Handboll av Lennart Svennefelt