Bågskytteklubben Vildkaninen

BÅGSKYTTEKLUBBEN VILDKANINERNA
bildades 1964


bågskytteklubben vildkaninen


Bågskytte enligt nuvarande former har utövats sedan sekelskiftet. Redan i Paris 1900 blev bågskytte en olympisk gren och var det fram till i Antwerpen 1920 för att återigen införas i München l972.

Internationella BågskytteförbundetI (FITA) bildades 1931. Första väridsmästerskapet arrangerades 1931.
Vid Atlanta-OS 1996 fick bågskyttet journalistpriset ”Guldringen” som bästa sportunderhållning.

Bågskytte på Gotland. Till Gotland kom bågskyttet på 1940-talet genom en kapten vid ett av våra dåvarande regementen. Han bildade Gotlands Bågskyttegille där en av de aktiva skyttarna var Nils Thüring, legendarisk flygare och känd av många gotlänningar. Detta ”gille” upplöstes så småningom.

Visbybon Helge Snöbohm träffade 1949 Gert Spicker från Stockholm. Gert inspirerade Helge och en livlig brevväxling uppstod om tips och råd angående bågskytte. Helge med bågskyttekompisar höll till vid Hällama i Visby. Han träffade 1951 Bengt Larson som höll på med eget bågskytte.Bengt kän kände då till att det var några ungdomar vid Silikattegelfabriken vid Skrubbs som också höll på med bågskytte och en av dem var Lennart Olofsson. Helge, Bengt och Lennart kom överens om att bygga gemensamma banor i Silikatens ”sandgropar” och därefter var träningen i full gång 1953. Många ungdomar från Furulundsområdet fyllde på i bågskyttegruppen.
Grupperna från Hällarna och Silikaten kom bra överens och Bågskytteklubben Vildkaninen (BKV) bildades 1964 med cirka 25 medlemmar. Förste ordförande blev Helge Snöbohm. BKV har allt sedan dess varit Gotlands enda moderna bågskytteklubb.
Inomhusträning sker mellan oktober och april och är förlagd till Visby Skyttehall på Pjäsgatan i Visby, och från maj till september är all träning och tävlingsverksamhet förlagd till Gardrungs i Stenkumla.


1-1-bågskytte 1981-02-11