Gumbalde Golfklubb

GUMBALDE GOLF


Gumbalde Golfklubb


Gumbalde GK
En 18-håls parkbana på forngutnisk mark.
Gumbalde Golfklubb invaldes i Svenska Golfförbundet som klubb nr 232 (idag 239) i oktober 1988.
Banan öppnades för spel den 17 juni 1989 och bestod då av 9 hål. Arkitekt: Lars Lagergren. Under åren fram till 1992 byggdes ytterliggare 9 hål och1992 invigde Prinsessan Birgitta den nya 18-hålsbanan. En parkbana med mycket vatten och fina utmaningar, 18 hål Par 71.
Namnet Gumbalde är fornnordiskt och betyder den främste (Gum) i trakten (Balde).Just där banan börjar, på Gumbalde äng, stod 1924 de första officiella Stångaspelen – också kallade Gutarnas olympiad. De gotländska lekarna utövades redan på denna plats 1916. Arvet har gått vidare i att utöva sportsliga aktiviteter på denna forngutniska mark men av annat slag. Denna sport, har även den anor långt tillbaka i tiden, alltså GOLF!
Gumbalde ligger i Stånga på sydöstra Gotland, knappt fem mil från Visby. Anläggningen är en varsamt renoverad gammal gotlandsgård – eller rättare sagt två gotlandsgårdar. Den ena gården har bidragit med hönshus som idag är klubbkansli samt en lada som på bottenvåningen har Gårdskrog med pub samt omklädningsrum med bastu och golfbagsförråd. Laduloftet är vackert renoverat till en stor sal som används för bröllop och andra stora fester. Den andra gårdens huvudbyggnad (Zernes) och stall är helt ombyggt och är nu ett mysigt litet hotell. På bottenvåningen till hotellet ligger kansli och klubbrum. Alldeles intill ligger driving-range.
Gumbaldes golfbana är en 18 håls parkbana i vacker gotlandsnatur och första tee ligger 50 meter från hotellet.
Ägarstrukturen på anläggningen med golfbana, hotell och restaurang har växlat genom årens lopp