Gotlands Ridsportsförbund

Svenska Russavelsföreningen 25 år

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS GOTLANDSDISTRIKT
bildades 1993


gotlands ridsportsförb.

Den gotländska ridsporten härstammar från Kungl Gotlands Artillerikårs idrottsförening och Visborgs Fältrittklubb (VFK) bildades 1909 som en sektion under denna, en av Sveriges äldsta ryttarföreningar. I början var det en helt militär förening som så småningom även antog civila medlemmar.

I VFK:s medlemsmatrikel kunde man på 1920-talet finna bland andra kaptenen Georg von Braun, som tävlade i banhoppning i de olympiska spelen i Antwerpen 1920 och i Paris 1924. En annan av klubbens medlemmar som också var uttagen till OS, den här gången i Rom 1960, var löjtnanten vid Gotlands Infanteriregemente Lennart Söderberg. Tyvärr förhindrade en trafikolycka hans deltagande.

På Gotland fanns tidigare tre distriktsorganisationer, Svenska Ridsportens Centralorganisation, Ridfrämjandet och Svenska Ponnyryttarförbundets Gotlandsdistrikt. 1993 slogs riksorganisationerna samman till Svenska Ridsportförbundet och på Gotland bildades Svenska Ridsportförbundets Gotlandsdistrikt.

Ett namn som vi inte skall glömma i detta sammanhang, är Sylve Söderstrand, med sina rötter i gotländsk ponnyriding och som i egenskap av lagkapten för det svenska hopplandslaget lotsade nya ryttare till OS-silver i Athen 2004, och till stora framgångar för det norska landslaget vid OS i Hongkong 2008.

 


Tillbaka till Förbund

Hem