IK Gotlandspärlan

IK PÄRLAN
bildades 1958Historien om Pärlan 2009-10-05 Nedtecknat av Tom Siltberg           

Klubben bildades den 2 mars 1958. Den dagen samlades i Eskelhems bygdegård ett antal ledamöter från fem småklubbar i dåvarande Stenkumla kommun. Man ville bilda en ny klubb som kunde ta upp kampen med de större klubbarna på Gotland. Det beslöts att klubben skulle heta Vesta. V=Vall, E=Eskelhem, S=Stenkumla, T=Tofta, A=Atlingbo. Vesta var tyvärr upptaget så styrelsen döpte den nya klubben till Gotlandspärlan.
På programmet fanns fem idrotter; friidrott, skidor, ishockey, fotboll och orientering. Medlemsavgiften 1961 var 5 kr för seniorer och 3 kr för juniorer.
Fotbollen blev ganska snart den dominerande sporten i klubben. 1964 spelade man en säsong i högsta Gotlandserien.
1958 arrangerade klubben en av Gotlands största maratontävlingar med ett 100-tal deltagare, därav ett 20-tal från fastlandet.
Vid samma tid hade klubben planer på att bygga Gotlands första konstfrusna hockeybana i Eskelhem.
När 3-banors bowlinghall byggdes i Tofta 1965 började fotbollslaget spela bowling och klubben bildade då en bowlingsektion. Samtidigt tog Sanda över hockeysektionen.
För att spela i seriebowling fodrades en hall med minst fyra banor. Klubbens styrelse bestämde sig därför att bowlinghallen i Hultsfred skulle vara hemmahall.  
Man skulle ha träning i Tofta och spela matcher i Hultsfred.


Mellan 1966 och 1973 spelade klubben sina hemmamatcher på fastlandet. Spelarna åkte med båten på fredagskväll och spelade två eller tre matcher och återkom till Gotland på måndagsmorgon. De helger när det inte var spel på fastlandet arrangerade klubben
 bingo i Eskelhems bygdegård för att få ihop pengar till resorna. 1973 fick man äntligen möjlighet att spela sina hemmamatcher på Gotland när Kopparsvikshallen öppnade.
I hemmapremiären den 18 februari 1973 slog laget 
5623 poäng och fick stryk med 169 poäng av bowlingklubben Strike från Stockholm.
Pärlan avancerade snabbt uppåt i seriesystemet och 1978 tog man klivet till div 1 som var den tidens högsta serie. En spelare från den tiden finns fortfarande med i dagens A-lag, nämligen Claes Gauffin.
1979 lades Kopparsvikshallen ner. Då köpte Pärlan tillsammans med två andra bowling-klubbar banor och maskiner och öppnade en 10-banors bowlinghall i Östercentrum, med Bror Andersson som chef. Klubben drev hallen i drygt 20 år.