Ringmurens Cykelklubb

RINGMURENS CYKELKLUBB
bildades 1970


Ringmurens Cykelklubb


Att tävla på cykel är en mvcket gammal företeelse. Det står i boken ”Älskade cykel” att den första cykeltävlingen i Sverige ägde rum 1869, då på en bana som mätte cirka 310 meter och gick mellan Hasselbacken och Novilla intill Skansen i Stockholm. Det var både en hastighetstävling och en långsamhetstävling. I långsamhetstävlingen gick det ut på att cykla sträckan på så lång tid som möjligt. Segraren genomskred banan på 10 min och 21 sekunder.

Gotlands Velocipedklubb bildades 1895 och 1897 kördes den första större cykeltävlingen på Gotland. Det var en tävling som gick från Visby via Mästerby – Klinte – Fröjel – Levide till Hemse. Ett hundra år senare, 1995, arrangerades ett jubileumslopp med samma sträckning.

Det har funnits ett antal cykelklubbar på Gotland under årens lopp. Visby CK bildades 1931, CK Finish 1946 och 1941 blev I 18 IK medlem i Svenska Cykelförbundet.

Ringmurens CK, som bildades 1970, är för närvarande Gotlands enda cykelklubb. Nuvarande verksamhet består av landsvägs- och mountainbiketävlingar MTB) samt motionscykling. MTB startade 1991. Sedan 1982 arrangeras årligen Gotland Tvärs, ett motionslopp på cykel som alltid går på Kristi Himmellsfärdsdag.

Tomas Lövkvist är gotländsk cykelsports främste stjärna hitintills.