1940-talet

 1940 blir det inget Stångaspel på Gumbalde, på grund av det brinnande kriget runt om i världen.
1940 Gotland bästa distrikt på Fria idrottens dag.
Stockholm, 15 okt. (TT.) Det samlade resultatet från Fria idrottens dag förelåg på måndagen. Antalet startande uppgick till 221,852, vilket innebär en ökning med 105,000. 212,638 poäng togos och tävlingar voro anordnade på 1,273 idrotts-platser. Bästa distrikt blev Gotland med 92 poäng. Närmast följde Gästrikland med 88, Jämtland-Härjedalen med 82, Närke med 74 samt Stockholm, Dalarne och Sörmland med vardera 68 poäng. En ny spänstavdelning startar om torsdag kl. 8 e. m. i läroverkets sångsal, som i dessa lokalbristens tider välvilligt upplåtits för gymnastik. Den får gymnastikdirektör G Löfgren som ledare och är främst av med herrar i den s. k.yngre medelåldern, från 30 år och uppåt.
Gotlands Allehanda Tisdagen den 15 oktober 1940
1940 Visby manliga gymnastikförening sätter nästa vecka i gång med sin elitavdelning. Tiderna bli måndagar kl. 8-9 e. m. och fredagar kl. 7-8 e. m. Även denna avdelning ledes av gymnastikdirektör Löfgren.
Gotlands Allehanda Fredagen den 18 oktober 1940
1940 Slite starter i Spänstpropagandan. Folkspänstpropagandan började bra i Slite, då av de tio spänstledare som utbildades på kursen där i september inte mindre än fyra voro från köpingen. Och fortsättningen har gått i samma takt. Enligt rapporter som ingått till ”spänstchefen” på Gotland är det nu inte mindre än sju spänstavdelningar i verksamhet där och det är ju en avsevärd ökning mot förr. Som alla hålla till i hamnskolans gymnastiksal så förstår man att det är lite trångt där. Flera avdelnlngar kunna därför ha gymnastik endast en gång i veckan. Slite IF:s gymnastikavdelning som nu åter satt i gång efter ett års vila – militärutkallelser och lokalbrist stoppade gymnastiken förra säsongen – räknar 23 deltagare, vilket är något mer än 1938. Ledare är hr Hans Nordin. Avdelningen har sina övningar tisdagar och fredagar kl. 7-8 och efter fredagens övning bjuds på dusch i Cementens bastu. Hemvärnsmännen i Slite ha bildat en egen spänstavdelning med chaufför Herbert Nord som ledare. Denna avdelning räknar f n. 11 deltagare. Folkskollärare Nils Arvidsson leder två avdelningar, en för äldre och en för pojkar. Anslutningen till den förra är mycket blygsam, men i den senare är det ett 25-tal pojkar.
Avdelningen för äldre har sina övningar onsdagar kl. 7-8. Fröken Vivian Hammarlund leder också två avdelningar. På måndagar har hon en avdelning på elva yngre damer och på tisdagar är det de äldres tur. I den sistnämnda avdelningen är det ett 10-tal deltagare. Socialdemokratiska kvinnoklubben har en egen avdelning med fröken Birgit Johnsson och fru Elin Jakobsson som ledare.
Gotlands Allehanda Lördagen den 19 oktober 1940
1940 Roma IF fick ännu en idrott att utöva, nämligen skidor.
1940 Knepigt med vägvalet i orienterarnas SM. Ahrling och Dahlin gjorde goda insatser. Vid svenska mästerskapet i orientering deltogo som bekant tre gotlänningar, Anders Dahlin och Jan Silvén från Gute samt Robert Ahrling, som var bland de tio särskilt inbjudna militärerna från olika svenska truppförband. Intresset kring gotlänningarnas start har givetvis varit stort och vi ha i dag lyckats få svar på alla frågor om dem genom att intervjua Ahrling, som nu kommit hem igen. Gotlands Allehanda 22 oktober 1940
1940 Fardhem IF Utdrag ur gamla protokoll och roliga minnen. Fardhem IF hade ett damlag i fotboll.
1940 Visby med i ”fyrstads”brottningen! Enligt vad som i dag beslutats kommer Visby att ställa upp lag i ”fyrstads-brottningen”. De andra deltagarna i kvartetten äro Huvudsta, Uppsala och Nynäshamn.
Gotlands Allehanda Torsdagen den 24 oktober 1940
1940 Bordtennis. I går kväll möttes de nybildade bordtennisklubbarna Play och Skruven i en träningsmatch, den första för säsongen. Resultaten blevo: B. T. K. Play B. T. K. Skruven G. Gabrielsson-Olle Sandström, 2-0 Ulle Stenbom-Arne Sandin 2-0 P. E. Vesterborg-T, Nilsson 2-0, Bengt Rockström-Nils Karlsson 2-0. Erik Lindfors-Bertil Persson 2-0, Gardelin-Johansson 0-2 Mats Ahlberg-lvar Engström 1-2, Bertil Lindfors-Allan Persson 1-2, Sten Pettersson-Detlov Liljeborg 2-1, Sune Nilsson-Gunnar Josefsson 0-2, Bengt Johansson-Nils Josefsson 0-2. Slutresultatet blev alltså 6-5 till B. T. K. Play. I en extra match vann F. Vesterberg över Tage Enström med 2 -1.
Gotlands Allehanda Torsdagen den 31 oktober 1940 
1940 Örnen-boxare till Visby i morgon. Matcher och uppvisningar på A 7. I morgon kommer den nystartade boxningsklubben Hansa att hålla sitt första stora arrangemang i Visby och det sker med huvudsaklig hjälp av en trupp unga boxare från Örnen i Stockholm som kommer hit med sin riksbekante tränare Gustaf Martinsson i spetsen. Främsta namnet bland boxarna i Örnens trupp är tungviktaren och f. d. Visbybon Lennart Pettersson, som är ett av Martinssons bästa fynd de senaste åren och säkert är det många av Visbyborna som vilja se honom i aktion.
Gotlands Allehanda Lördagen den 26 oktober 1940
1940
1941 SM i maraton arrangerades den 17 augusti av IF Gute. Ville Malmqvist Bro, blir bäste gotlänning med en 14:e plats.
1941 Sudervallen i Hemse invigs den 31 augusti som Gotlands tredje ”riktiga” idrottsplats.
1941 Den 100 :e idrottsföreningen invaldes i Gotlands Idrottsförbund I den 5 mars. Det var Fårö IF, som tilldelades ett hederspris av förbundet för sin ”påpasslighet”.
1941 Roma IF. Föreningens aktivitet ökades efterhand och nya idrotter kom till. Det bildades sektioner för skidor (1941), varpa (1941), damidrott (1942), simning och bordtennis (1945).
1941 Fardhem IF Utdrag u gamla protokoll och roliga minne. Skidskyttemärkningstagning anordnades på uppdrag av Fardhems Skyttegille.
1942 Fardhem IF Utdrag ur gamla protokoll och roliga minnen. Skidbacken på Sandarve Kulle skulle göras av ordning. Allt kortspel är absolut förbjuden på idrottsplatsen, även så får inga cyklar parkeras på idrottsplatsen när ingen idrott försiggår.
1942 Nytt publikrekord på Gutavallen när Sofiaflickorna visar sitt världsberömda gymnastikprogram. 3010 betalande personer räknas in på idrottsplatsen.
1942 I 18-order satte eld i sinnena. Den 8 april 1942 kom en regementsorder från 1 18 som satte eld i gotländska idrottssinnen. Så här stod det i ordern: ”Regementets personal skall som regel representera regementets idrottsklubb vid idrottstävlingar. Deltagande i idrottstävlingar för annan förening får endast ske med tillstånd av regementschefen. Ansökan härom insändes tjänstevägen till Idrottsofficeren.” På årsmötet elva dagar senare blev det en väldig debatt om ordern. Där var det ställningskrig mellan militära och civila ledare. Något resultat kom man naturligtvis inte fram till på mötet, men det dröjde inte så länge innan förbudet försvann.
1942 AIK-flickan Kally Hansson klockades t. o. m. för svenskt rekord på 80 meter – 9,8. Men banan var ett 10-tal meter för kort ……Det hände på invigningen av Fårösunds idrottsplats i augusti. Prins Gustaf Adolf svarade för invigningen av den fjärde ”riktiga” idrottsplatsen på ön.
1942 Allan Hansson, VIF, fick Guldmedaljen. Enhälligt beslut fattat i går. Den nämnd som fått till uppgift att utse innehavaren av Folkbladets guldmedalj för årets bästa idrottsprestation fattade i går sitt beslut och ägare till den första medaljen blev Allan Hansson i Visby IF. Nämndens beslut var enhälligt. I motiveringen har framhållits dels Hanssons idrottsliga prestationer och dels hans föredömliga uppträdande på och utom idrottsbanan samt hans vilja att alltid kämpa och göra sitt bästa. Allan Hansson var en av de starkaste aspiranterna och han låg också mycket väl till i den allmänna omröstning som anordnats. Efter ett långt stillestånd i den gotländska medeldistanslöpningen var det han som för några år sedan visade vägen till avsevärt förbättrade tider och hur många gånger han pressat 400-metersrekordet är minsann inte lätt att minnas. Den gångna sommaren har hans all roundförmåga som löpare kommit till sin rätt och han förbättrade som bekant det tioåriga 100-metersrekordet samt det förut goda 800-metersrekordet, varjämte han som vanligt pressade sin notering på 400 m. De rekord han nu innehar är 100 m. 11,1 sek., 400 m. 51,0 sek. samt 800 m. 1,55,2 min. 
1942 Gotlands Folkblad delade ut sin guldmedalj ”till bästa gotländska idrottsprestation” för första gången det året. Allan Hansson, Visby IF, fick medaljen för sina fina insatser på löparbanan. Landshövding Nylander ingick i juryn.
1942 Fardhem IF Skidbacken på Sandarvekulle skulle göras i ordning. 
1943 Göle Widing, Stockholms AK men förut Visby AIK, var i fin form vid svenska juniormästerskapen i tyngdlyftning. Han vann den lätta tungvikten, och blev därmed den tredje gotlänningen som erövrade ett JSM-tecken.
1943 Ny framgång för löjtnant Benckert. I en tävling i vinterfemkamp på fastlandet deltar bl. a. löjtnant Benckert, A 7, och han har i de inledande grenarna lyckats så bra att han f. n. ligger som tvåa efter löjtnant Grut, A 1, GA 5 januari 1943
1943 Mycket stryk för Guteflickorna. Djurgården vann med 15-3. Lite var hade väl väntat att Djurgårdens damer skulle visa sig överlägsna våra guteflickor och så blev också fallet. Men att de skulle bli så övermäktiga att deras seger slutade med 15-3 ingick väl inte precis i beräkningarna, ty man hade nog hoppats på ett något jämnare spel. Djurgården ställde upp med en samling jämna och rutinerade spelare, som voro äldre och mera storvuxna än gutelaget och det blev följaktligen de som togo hand om initiativet för det allra mesta. Gutes yttrar gjorde sitt bästa för att få något med i målskörden, men markerades synnerligen effektivt. Hemmaförsvaret blev nedtryckt i skorna och målvakten tappade koncepterna, varför målen tillkommo väl lättvindigt ibland. Gotlands Allehanda Torsdagen den 7 januari 1943. N:r 4 
1943 Fältskjutning i Etelhem Trettondagsafton var fältskjutning anordnad för Etelhems skytteförening i trakten avs. k. Hästmyr med skottriktning västerut. Målen, som voro trevligt utlagda i terrängen, utgjordes av 1/3 fig. på 150 m., 1/6 fig. på 140 m. samt 1/1 fig. på 350 m. med 6 skott på varje mål. Skjutvädret var fint, lite snötjocka försvårade kanske sikten på sista målet, men humöret var prima och resultaten få betraktas som bra. Efter skjutningen blev det samling i paviljongen med kaffe och diverse förfriskningar. Gotlands Allehanda. Fredagen den 8 januari 1943. N:r 5 
1943 Skidutflykter på söndag. Cykelklubbens och VIF:s medlemmar ordna utfärder. Visby cykelklubbs skidsektion anordnar på söndag en skidutflykt, till vilken allmänheten inbjudits deltaga. Samlingen sker vid Österport kl. 10 f. m. och något matsäck bör medtagas. VIF.s skidåkare samlas vid Österport kl. 9 på, söndag morgon för en träningstart.
Gotlands Allehanda Fredagen den 8 januari 1943. N:r 5 
1943 Domarpondus och utvisning. Varning och straffkast bättre än utvisning. ”Handbollsdomarna på Gotland sakna pondus, och det får man inte genom att visa ut ett par spelare i matchens början”, sona föreslagits i tidningen Gotlänningen – det påståendet vågade signaturen utslunga i tisdagens nummer av Gotlands Allehanda. Märket Cebe i Gotlänningen, som i vanliga fall heter Allan Sandström och är kanske den ende handbollsdomaren här med pondus, tog i går upp diskussionen i Gotlänningens spalter på ett så skickligt sätt, att han fullständigt lyckades glömma bort vad diskussionen ursprungligen gällde.
Han påpekar, att då en spelare tjurar och begår en rad ojustheter, då skall, han utvisas. Undertecknad skrev dagen innan, att ”går någon avsiktligt in för att förstöra spelet och är ojust, då skall han ut från planen. I det fallet äro vi alltså ense. Vad jag däremot angriper är Sandströms åsikt att man bör utvisa ett par spelare i matchens början för att få ordning på för hårt spel. Måste man gå så långt, då är ens domarkompetens inte mycket att hurra för. Allan Sandström har själv under sin långa domarkarriär knappast visat ut en enda spelare – just tack vare sin pondus. Nej herrar domare, kör inte ut spelarna för första bästa förseelse i matchens början bara för att få ”ordning på planen”. Varna i stället syndaren och döm straffkast – det är ett kännbart straff och en utvisning förstör i allmänhet bara spelet. A. B.
Gotlands Allehanda Torsdagen den 14 januari 1943
1943 årsmötet i Ljugarns IF som återgavs för några dagar sedan, valde en något annorlunda styrelse än vad som först meddelades, vilket berodde på att ett fel i röstsammanräkningen begåtts. Styrelsen skall ha följande sammansättning:
Artur Malmkvist, ordf., Villy Gustafsson, v. ordf., Bengt Wester, sekr., Sven Thellström, kassör, och Arne Ardell, materialförvaltare. Suppleanter blevo Bertil Nilsson och Evert Gustavsson.
Gotlands Allehanda Onsdagen den 20 januari 1943 
1943 Riksidrottsförbundet har vid sitt senaste sammanträde beviljat medlemskap i förbundet för Hejdeby gymnastikförening, Gotlands Allehanda. Lördagen den 13 februari 1943. N:r 36 
1943 Svängis” och Sigvard Hellberg anmälda till ”Visbyrundan”. Också Visby har nu fått sitt varvlopp på cykel i likhet med flera andra svenska städer och på söndag är det meningen att ”Visbyrundan” skall köras för första gången. Som arrangörer stå Visby cykelklubb och Gotlänningen.
Loppet kommer att även gå som en lagtävling mellan Hammarby, Fredrikshof och Visby cykelklubbar och bland deltagarna återfinnas sådana kända namn som Sven Johansson, Fritz Bågendahl, Sigvard Hellberg, Karl-Erik Söderström m.fl. Banan kommer att köras 30 varv med inlagda spurtvarv och sträcker sig från Gutavallen via Österport, Hästgatan, Adelsgatan och åter till Gutavallen.
Gotlands Allehanda Onsdagen den 8 september 1943 
1943 När Ivar Persson räddade den gotländska äran. I sitt anförande i radioprogrammet ”Med boll, sten och stång” på onsdagen berättade löjtnant Ivar Persson bl. a. några personliga hågkomster från sin långa och händelserika idrottsbana. Som komplettering till vårt tidigare referat av utsändningen lämna vi härnedan en utförligare redogörelse för dessa episoder.Ivar Persson redogjorde bl.a. för den skotska stångstörtningen, som något påminner om den gotländska Skottarnas stång är dock grövre och kortare än vår, och de ta ej hänsyn till kastets längd, och inte heller bryta de upp stången från lilländan, utan resa den med ena ändan i marken.
På 1890-talet förekom i Stockholm en tävling i stångstörtning mellan tre skottar från 23:e höglandsregementet och tre gotlänningar, bland vilka märktes de högresta kraftkarlarna sergeant AIvegren och poliskonstapel Viktor Berg. Det blev dock inte någon riktig tävling, utan endast en uppvisning; ingen av skottarna mäktade nämligen bryta upp gotlänningamas stång. Sedan de gotländska stångstörtarna visat vad de förmådde med sin stång, skulle de försöka sig på skottarnas, och det lyckades också för sergeant Alvegren att störta den, vilket väckte sådant uppseende, att konung Oscar II som var närvarande vid tävlingarna, gick fram och klappade gotlänningen på axeln och uttalade några berömmande ord.
Vid den stora svenska gymnastik- och idrottsfesten i Stockholm 1903 tillämpades nya regler för stångstörtningen och dessa vållade stor utklassning bland de gotländska stångstörtarna. Till tävlingen voro anmälda 18 deltagare, varav 6 voro gotlänningar. Dessa hade egen stång med sig från Gotland, men den befanns vara för tung och godkändes inte. Det stora manfallet bland gotlänningarna berodde på att de voro vana att luta kroppen så långt över kastgränsen som möjligt för att få långa kast, och svårigheten var nu att hastigt anpassa sig efter de nya reglerna.
Ivar Persson lyckades dock placera sig som tvåa på uttagningstävlingen, och nå sluttävlingen, som hölls annandag pingst i gamla Idrottsparken, blev han segrare och räddade därmed äran till Gotland. Det hade ju varit förargligt, om alla gotlänningar blivit utslagna i sin gamla idrott.
Det förvånade de tävlande gotlänningarna rätt mycket att det var så många fastlänninqar anmälda till en så rent gotländsk idrott som stångstörtning och att de lyckades så bra. För närvarande torde inte så många fastlänningar utöva denna idrottsgren, om vilken Ivar Persson avslutningsvis yttrade: ”Stångstörtningen är en vacker idrottsgren, det är lätt att följa tävlingen, och den drar alltid publik, ty här tävla inga veklingar, utan dess utövare måste besitta ett större mått av styrka och smidighet”.
Gotlands Allehanda. Fredagen den 17 september 1943. 
1943 Skolidrottstävlingarna på Gutavallen. Skolbarn från hela Gotland i tävlan. Det har varit livligt värre på Gutavallen i dag, där folkskolebarnen från hela Gotland varit samlade till tävlingar. Dessa togo sin början kl. 11 i fömiddags och pågingo sedan framåt 2-tiden. Solen har inte varit så nådig, utan den hade gömt sig bakom en mulen ridå och en envis vind gjorde sitt till för att göra det ganska svalt, åtminstone för dem som stodo stilla och tittade på prestationerna, men de tävlande själva i sin sportiga habitus höllo dock säkert vännen.
Åtminstone gjorde 60-meterslöparna det, ty det var en oerhörd speed, som det heter på idrottsspråket, då de avverkade sträckan. Löpningen torde ur åskådarsynpunkt också vara det mest publikknipande numret, vilket bl.a. framgick av de kraftiga hejarop, med vilka publiken! i huvudsak skolkamrater till de tävlande, uppmuntrade sina favoriter. Barn från 16 skolor på ön voro i tävlan, och sammanlagt kunde man räkna ett antal av c:a 175 gossar flickor, som voro i aktion.
Sedan löpningarna pågått en stund satte man i gång med längdhopp och kast med liten boll, och i längdhoppsgroparna utvecklades inte mindre energi likstim vid kast med liten boll. När vi gjorde en liten titt ut till Vallen var det en baddare till 11-åring vid namn,  Per Sture Persson, som just avverkade löpning 60 m. på den ypperliga tiden av 8,8 sek., och frågan är väl om inte den tiden står sig i 11-åringarnas klass. I fjol noterade den bäste 11-åringen 9,1 sek. Som bekant bedömes nu resultaten efter poäng, och uträknandet av resultaten i de olika grenarna blir där en ganska vidlyftig procedur, och först under loppet av nästa vecka torde de definitiva resultaten föreligga klara.
Bollkastningen försvårades av motvinden, varför de som förstodo att kasta bollen högt mot vinden kommo betydligt längre än dem, som kastade lågt.
Som överledare fungerade folkskollärare Örve, och lärare och lärarinnor utgjorde funktionärsstaben. Det gällde att taga tid vid löpningen och mäta längdhoppen och kasten, men man syntes gå till verket med glatt humör och varmt intresse för uppgiften. Då någon gosse eller flicka gjorde en särskilt god prestation möttes \vederbörande av ett gillande ögonkast från sin lärare. Och att de unga idrottarna tyckte det var roligt värre att så här få idka friluftsliv i sportens tecken och mäta krafterna med varandra behöver väl knappast understrykas.
I nästa vecka som sagt torde vi kunna emotse resultaten av dagens tävlingar.
DM-orienteringen om söndag.De senaste 10 årens gotländska mästare.
Med anledning av morgondagens orientering kan det ha sitt Intresse, att erinra om de tio föregående årens distriktsmästare.
1933 Seniorer: Robert Ahrling, AIK.
1934 Seniorer: Gustaf Karlsson, VIF.
1935 Seniorer: Rick. Broman. Gute.
1936 Seniorer Gösta Löfkvist. AIK.
1937 Seniorer D:o
1938 Seniorer: Robert Ahrling, AIK.
1939 Seniorer: Gösta Löfkvist, AIK.
1940 Seniorer: Gösta Löfkvist, VIF.
1941 Seniorer: Gösta Löfkvist, VIF.
1942 Seniorer: Robert Ahrling, AIK.
1941 Juniorer: Ede Magnusson, AIK.
1944 Juniorer: Sven Anderson, AIK.
1941 Damer: Greta Ödfjäll, AIK.
1942 Damer: Thua Persson, VIF.
Flicka som pärkkarl.
Vall skola tog en fjärde inteckning i Gotlands Allehandas vandringspris. Kretstävlingen Gotlands Allehandas vandringspris i bakpärk ägde på torsdagen rum i Prästängen i Vall mellan Atlingbo, Vall och Träkumla skolor. Efter lottning fick Atlingbo och Träkumla först ställa upp, och detta resulterade i, att Atlingbo segrade med 40-40 och 40-10. Därefter spelade Atlingbo och Vall, varvid Vall segrade med 40-20, 40-0. Därmed erhöll Vall en fjärde inteckning i det uppsatta vandringspriset.
I inslagning segrade Atlingbo, under det Vall hemförde segern i väddring. I samtliga lag deltogo även flickor, som skötte sig utmärkt under spelets gång. Särskilt må framhållas, att Träkumlalaget hade en flicka som pärkkarl. Hon torde alltså vara den första kvinnliga pärkkarlen över huvudtaget, som förekommit vid tävlingar i pärk, och hon förtjänar en särskild eloge för sitt spel.
Efter tävlingarna i pärk höllos skolidrottstävlingar i grenarna löpning 60 m., kast med liten boll, längdhopp och stafett 5×60 m. Det var mera att betrakta som träningstävlingar, och resultaten voro synnerligen jämna.
Tävlingarna, som gynnades av ett härligt brittsommarväder, följdes med stoft intresse av lärarna och de andra eleverna från samtliga skolor. Ledare var folkskollärare G. Riggert.
Turistmärkesprov.
V
isby Cykelklubb anordnar i morgon turistmärkesprov för allmänheten. Starten blir från 5ödra järnvägsstationen kl. 10. Samtidigt blir det även prov för både kvinnliga och manliga cykelmärket. Banorna och tiderna för de olika märkena äro: Turistmärket: banans längd två mil, tid för damer 55 min., för herrar 50 min. Kvinnliga cykelmärket: banans längd 2 mil, tid brons 50 min. samt silver och guld resp. 45 och 40 min. Manliga cykelmärket: banans längd 5 mil, tid brons 1 tim. 45 min., silver och guld resp. 1 tim. 33 min. och 1 tim. 25 min.
Då det blir ett bland de sista tillfällena i år att få åka på något av dessa märken är det alltså bäst att passa på i morgon. Ingen är för gammal att spänsta i väg två mil, yngre än 15 år får man däremot inte vara.
IOGT:s kretstävlingar i Dalhem i söndags deltogo bl. a. sju varplag. Placeringen blev .1) Henning Perssons lag. Dalhem, 2) Arne Möllerströms lag, Roma, 3) Ivar Hallgrens lag. Vall, tröstpris Folke Bomans lag, Roma.
I övriga tävlingsgrenar blevo de bästa resultaten:
100 m.: 1) Bertil Möllerström, Roma, 2) Helge Pettersson, Vall, 3) K. E. Liljegren, Vall.
Höjd: 1) K. E. Liljegren, Vall, 1,54, 2) Helge Pettersson, Vall, 1,48, 3) Henning Persson, Dalhem, 1,43.
Längd: 1) Helge Pettersson, Vall, 5,66, 2) Bertil Möllerström, Roma, 5,35, 3) Flodman, Vall, 5,30.
Stångstörtning: 1) Ame Möllerström, Roma, 8,83, 2) Helge Pettersson, Vall, 7,90, 3) Flodman, Vall, 7,64.
Logen i Vall fick högsta poängtalet, 56, medan Roma nådde 37 och Dalhem 11.
På Sudervallen mötas i morgon Alva IK och Slite IF i fotbollsmatch, som börjar kl. 2 e. m. Matchen skulle ha spelats i Slite, men på grund av att Östervallen ej är tillgänglig blir Sudervallen ”krigsskådeplats”.
Gotlands Allehanda Lördagen den 18 september 1943 
1943 Till Gotlands varpakastare . För någon vecka sedan hade Lye I F. anordnat sin sedvanliga hösttävling i centimeterskastning i varpa. Ett vandringspris har uppsatts, som skulle erövras 5 gånger för att bli ständig egendom. Vid nämnda tävling Voro deltagarna uppdelade på tre mål. Två av dessa mål voro placerade på ganska bra mark, men å det tredje målet var ena pinnen placerad intill en gammal körväg, där marken var hård så att varpstenarna hade svårt för att ligga kvar. Deltagarna på tredje målet beslöto då efter 2-3 kast, att flytta målet till en lämpligare plats. Detta skedde också. Målet måste flyttas omkring 25 meter för att få en plats, som var i det närmaste lika bra som mål nr 1 och 2. Centimeterskastningen slutfördes utan att något hände. Men när resultaten hopräknats och det befanns, att en av deltagarna å mål 3 hade vunnit tävlingen och vandringspriset för femte gången blevo ett par deltagare missnöjda och började agitera för att tävlingen skulle ”gå om”, då de ansågo att tredje målet icke skulle ha fått flyttats. Protest lades in. Men styrelsen ansåg sig icke kunna avföra saken, enär stadgarna icke säger något om ett sådana fall. Därför utlystes ett extra sammanträde, där genom röstning beslöts att tävlingen skulle ”gå om” nästföljande söndag.
Jag ber härmed få framföra en fråga till de varpkastare och övriga intresserade, som kunna bedöma en sådan här sak.- Skall, vid centimeterskastning, icke alla kastare ha samma rätt till tävlan på lämplig mark, då sådan finnes på platsen? Och är ovannämnda, ”brott” så stort att sådana åtgärder måste vidtagas. Samt ännu en sak. En protest skall väl avgöras av styrelsen och icke av tävlingsdeltagaren. Kan den senare tävlingen ogillas?
1459/46 -30 Lundgren. Marinpost 3246. Gotlands Allehanda Lördagen den 25 september 1943 N:r 221 
1943 Damtävlingar i Levide. Ny rekordnotering i kula.
Levide Idrottsförening arrangerade i söndags damidrottstävllngar i allmän idrott. Trots att det regnade hela söndagen var det cirka 4-6 startande i varje gren. Brita Wiederkrantz, Gute, som hade en verklig glansdag, vann samtliga fem grenar och fick nytt gotlandsrekord i kula.
Tävlingarna började med löpning 100 meter, där Brita Wiederkrantz vann med tiden 14,0. Tvåa blev Maj-Britt Pettersson, VIF, med samma tid. Endast några decimeter skilde de båda löparna i mål. I kulstötning blev det nytt gotlandsrekord av Wiederkrantz, Gute, med 8,89. Hon ökade på rekordet med hela 36 cm. Tvåa blev Barbro Johannesson, AIK, med 8,33 m. före Kerstin Samuelsson, Bro, som stötte 7,83 m. Längdhoppet vanns ganska överraskande av Brita Wiederkrantz, Gute, med goda 4,75 m. Rekordinnehavarinnan Maj-Britt Pettersson, VIF, som inte fick ansatsen att stämma, blev tvåa med 4,64 m. Trea blev Gunvor Samuelsson, Bro, med 4,42 m. Även slungbollen, vanns av Wiederkrantz, Gute, med 36,58 m., före Barbro Johannisson, AIK, som kastade 34,43 m. Trea Gunvor Samuelsson, Bro, med 34,25 m. Sista grenen, höjdhoppet, vanns även av Wiederkrantz, Gute, som hoppade 1,25 m. Gunvor Samuelsson, Bro, blev tvåa med samma höjd. Endast ett omhopp avgjorde segern till Wiederkrantz fördel. Tredjeplaceringen fick Kerstin Samuelsson, Bro, som klarade 1,20 m. Efter tävlingarna förrättades prisutdelning i folkskolan. Till sist utbringades ett fyrfaldigt leve för de tävlande och den svenska idrotten.
Gotlands Allehanda Torsdagen den 30 september 1943
1943

1944 och krigsåren pågår vilket gör sig påmint på olika sätt. Många gutniska idrottare är inkallade på grund av krigets härjningar. Lau som annars mönstrat minst tre lag i Stångaspelen får nu inte ihop något. 21 pärklag och 200 varpalag kommer dock till start på Gumbalde.

1944 Visby slog Sundbyberg i friidrott. Den stora idrottshändelsen — eller rättare sagt, den roligaste — 1944 var Visbys seger över Sundbyberg i en stadsmatch i fri idrott. ”Sumpan” kom till Visby som storfavoriter, men Visby-pojkarna gjorde en strålande insats och vann med 63—62. Det var stafetten 4 x 100 meter som blev avgörande; före den ledde Sundbyberg med 61—60. Men AlK:s stafettlag sprang på ny gotländsk rekordtid (44,7) och säkrade Visby-segern. Det var kuriöst nog en infödd sundbybergare — denna jubileumsskrifts annonschef Wille Waldener — som sprang sista sträckan i AIK-laget.
Ytterligare ett par distriktsrekord sattes i den matchen; Ryno Persson sprang 400 m häck på 60 blankt och Elis Klasén slog
Sten Wallebergs 23-åriga höjdhoppsrekord med en centimeter genom att ta 1.78. Från friidrottsfronten det året är i övrigt att notera, att stavparet Arne Sandin och Detlow Liljeborg kom tvåa resp. fyra i JSM. Det gjorde de även året innan. Mellan dem — alltså på tredje plats — kom Ragnar Lundberg, som sedan blev vår störste stavhoppare genom tiderna.
1945 A 7-officer vann SM på florett. Fäktningen var, nationellt sett, den främsta idrottsgrenen 1945. A 7-officeren Bo Eriksson, som året innan vunnit JSM i modern femkamp, vann sitt första fäkt-SM det året. Det var på florett han fäktade till sig SM – tecknet. Han blev tvåa på sabel. A 7 vann andra lagpris, såväl på sabel som florett.
1945 I brottning kom Gotlandslaget tvåa i sin grupp i fyrstadsbrottningen. Gotland fick sin andra cykelklubb, CK Finish. Tidningen Gotlänningens första mästartröja till orienterarna utdelades. Den erövrades av Fritz Löfqvist, även känd som speedwayåkare t av klass.
Simmarna hade det fortfarande svårt med möjligheterna till tävlingssimning, men Gotland segrade i simborgartävlingen.
Arne Borg reste runt på propagandaturné.
I tyngdlyftning anordnades JSM i tre enarmsgrenar med två gotlänningar, H. Malmqvist, TTK, och N. Nordström, FGIK, som
segrare i fjäder- resp. mellanvikt.
De första officiella bordtennismästerskapen hölls. Lars Holmö och Per-Ove Enström vann herr- resp. herrjuniorsingel.
1945 Startade Klintespelen. 
1945 Wisby Bollklubb gick under året in som medlem i Svenska Varpkastningsförbundet.
1945 Fardhem IF Utdrag ur gamla protokoll och roliga minnen. Till sektion i orientering valdes Thure Wahlberg, Henning Wahlberg, Axel Johansson. Till sektion i tynglyftning valdes Gustav Lingvall, Stig Nilsson, Arne Jacobsson. Till skidsektion valdes Karl Runnander, Rune Jakobsson och Gustav Lingvall.

1946 1:a maj När kriget slutat och bensinransoneringen lättade var det dags att arrangera ett jordbanelopp, en föregångare till dagens speedwaytävlingar. Premiären skedde på A7:s område öster om Länna efter stort tillmötesgående av dåvarande A7-chefen  Thorsten Berggren. Inte mindre än 6.000 åskådare såg bland andra Fritz Löfqvist tävla. Fritz skördade stora framgångar inom speedwaysporten, men han var också hemma 1 orientering och på skidor På toppen av sin karriär omkom han i en tävling på Solvalla . Därmed förlorade motorsporten på ön en stor ledstjärna. Men skulle komma fler. Även nästa stora affischnamn hette Löfqvist, son till Fritz. 

1946 Gotlands Varpaförbund bildas och blir därmed Gotlands tredje SDF. Första SM i varpa arrangeras på Visborgsslätt.
1946 Maj-Britt Pettersson (numera Söderstrand) tävlade i Eskilstuna på dam-SM och blev tvåa på 800 meter efter världsrekord-innehavarinnan Anna Larsson, Nora. Även på 400 meter nådde hon fin tid, 62,8 — nationellt sett en topptid.
Det snöfattiga Gotland hade 35 föreningar anslutna till Svenska skidförbundet. Sju tävlingar anordnades, förutom GA:s och
AIK:s korporationstävling. Gustav Dahlström i Fårösund svarade för årets prestation, då han satte såväl svenskt som nordiskt rekord i tyngdlyftning. Tyngdlyftarna utkämpade sin första landskapsmatch 1946. Den gick mot Södermanland och trots förlust med 1.425 kg mot 1.450 kg ansåg man att matchen var ett fall framåt. 
1946 Fardhem IF Utdrag ur gamla protokoll och roliga minnen Beslöts att flytta ett hus från ”Sandåsen” till idrottsplatsen. Huset kallades ”Mor Majens hus” efter den gamla damen som tidigare bott i huset.
Ett förslag till klubbmärke godkändes.
Klas Kristiansson blir sektionledare inom varpa. 
1947 Fardhem IF Utdrag ur gamla protokoll och roliga minnen. Beslöt man hos Bertil Fardstedt att byta klubbfärg till röd-vit. Fardhems duktiga lagledare i fotboll; Rune Jakobsson, Hans Pettersson och Evert Jacobsson förde upp FIF i högsta *Gotlandsserien. Beslöts att inköpa knäskydd till bandymålvakt.
1947 Ishockeyn, den nya vinterflugan. Det 40 :e arbetsåret var, enligt styrelsens uppfattning, inte helt tillfreds-ställande. För att få ett bättre resultat föreslog man intensifierat arbete efter bl. a. följande linjer: många småtävlingar i kommunerna — gärna tävlingar för sudret, norra och mellersta Gotland —, flera ungdomstävlingar, ungdomsavdelning i varje förening samt ordnad och planlagd träning. ”Resultaten väntar man inte på, dem skapar man”, sas det i berättelsen. Ishockeyn var årets nya idrott. Styrelsen siade: ”Kanske kan den bli en stor vinteridrott på vår snöfattiga ö”.
1947 Wisby Simsällskap firade sitt 25-årsjubileum med tävlingar i Snäckan, ”de förnämsta som hållits på Gotland”. En hel del rekord sattes, bl. a, i ryggsim av Gustav Hellsing. P. O. Östrand slog igenom som storsimmare i denna tävling, som även hade mångåriga svenska mästarinnan Ingegerd Fredin på startpallen.
1948-49 Fardhem IF Utdrag ur gamla protokoll och roliga minnen Beslöt Klas Kristiansson och Gustav Lingvall att när man betalade startavgift i varpatävlingar skulle två pilsner utebli, vilket tidigare ingått i startavgiften. Detta beslut ogillades av en del varpagubbar och de slutade kasta varpa bara för att de ej fick sina pilsner. Beslutet grundades på att marken var kyrkans. Beslöts även att läskedrycksförsäljaren skulle erhålla 3% av försäljning.
1948 Gotlands Idrottsförbund firar 40-årsjublieum och får sitt första kansli på Hästgatan 15 i Visby. I protokollen för det året finner man, att ”då kansliet någon gång kunde behöva skuras beslöts om inköp av en st. skurhink, en st. skurtrasa samt dessutom halvt dussin handdukar”. Skattmästaren motionerade om ett arvode till skattmästaren, då arbetet med förbundets kassa var mycket betungande och tidskrävande. Styrelsen hänsköt ärendet till årsmötet, som avslog framställningen men i stället höjde sekreterarens arvode med 100 kr . . .OCH SÅ ETT SNABBT SVEP genom jubileumsåret: Bordtennisen hade besök av tre jugoslaver — Dolinar, Roza och Vogrintz — vilka i tävlingar arrangerade av AIK visade hur man behandlade en celluloidboll i världseliten. Detlow Liljeborg höjde stavrekordet till 3.80 — ett resultat som fortfarande är gotländskt rekord.
Bo Eriksson, A 7, blev SM -segrare på florett och var dessutom semifinalist på florett i London-olympiaden. A 7 blev tvåa i
lag-SM på florett.
Ishockeykommittén rapporterade att sex föreningar var anslutna till Svenska Ishockeyförbundet samt att spelare och andra lagt ner ett intresserat arbete på Gutavallens ishockeybana.
1948-49 Fardhem IF Då Klas Kristiansson och Gustav Lindvall beslöt att när man betalade startavgift i varpatävlingarna, skulle 2 pilsner utebli. Detta beslut ogillades av en del varpagubbar, dom slutade att kasta varpa bara för att dom ej fick sina pilsner. Beslutet grundades på att marken var prästjord. Sten Karlsson (Garnhed) som döpte idrottsplatsen till Hemdalsvallen. 
1949 Varpan, som blev RF-idrott 1946, förlade sitt SM till Visby 1949. Mästerskapet blev en stor framgång för Buttle VK, speciellt då för K. G. Hederstedt. Hederstedt tog maximalt antal med SM-tecken.
Fick gotländska friidrotten en världsmästare. Det var VIF:aren Knut Gardell som segrade på 1500 meter för dövstumma.
Orienterarna tog för första gången båten till fastlandet för att göra upp om DM – tecknen — ön var utsprungen, ansågs det.
Sex mästare korades i Västervikstrakten: Torsten Blomér, Robert Ahrling, Gösta Widegren, Rune Lindgren, Åke Bäckström
och Maj-Britt Johansson.
1949 Stångaspelen fyller 25 år men det är mycket annat som händer detta jubileumsår. Arrendet på Gumbalde har inte gått att förnya. Ny plats blir natursköna Lärkparken i Roma. .I

Tidningsartiklar 1940 41 42 43 44 45 46 47 48 49