1950-talet

1950 Världsrekord i kulstötning av amerikanen Jim Fuchs med 17,91 vid Amerikaspelen på Gutavallen. Per-Åke Wallin blir svensk mästare i sportskytte.

1950 likhet med 1909 — och många andra år — diskuterades fastlandsmilitärernas medverkan i idrott på Gotland. Denna gång gällde det om man skulle få ha med fastlandsmilitärer i ishockeylagen. Diskussionens vågor gick även höga när det gällde att fastslå om det var föreningarna i Visby eller Visby stad (Gutavallen) som skulle sköta ishockey banan.

1950 Kommer Ni ihåg skattmästarens motion om högre arvode 1948? Då blev det avslag, men årsmötet 1950 var generösare och beviljade honom ett arvode på 200 kr. Ett förslag om en ”ungdomsläskedryck” väcktes. Meningen var att behållningen skulle gå till ungdomsarbetet i Visby. Läsken rann ut i sanden . . .
Eifel Rosendahl gjorde prestationen, att delta dels i SM-maraton med en femteplacering som resultat, dels i Hässelby-loppet på cykel där han blev trea bland 48 startande. Bosse Eriksson, A 7, hävdade sig fortfarande i sin specialgren; han blev bäste svensk vid VM i fäktning i Monte Carlo.

1950 Byggdes den första ishockeybanan i Roma och var belägen vid den gamla bastun på Vallgärdet.

1950 Tre Svärds Varpklubb erövrade för alltid Degermanska vandringspriset i varpa.

1950 fortsätter de gutniska tävlingarna i Lärkparken i Roma. Nytt för året är att det blir tre ungdomsklasser i pärk. Det kommer vidare att enligt annonserna att bli radioinspelningar av Barbro Svinhufvud.
20 lag tillhörande Svenska Varpkastningsförbundet och 35 lag i sten- och oldboysklasserna deltar.
Det är också första gången damerna får göra entré på varpaplan. Legendariska Ella-Lisa Karlsson Väskinde för sitt lag till seger.
Det är det samma som att det över huvudtaget är premiär för damer i officiella sammanhang inom den gutniska idrotten.
Så detta är något av ett märkesår. Sedan kommer de kvinnliga inslagen efterhand men det är ganska trögt och det dröjer många år innan det permanentas. 1951 far de kvinnliga varpkastama också tävla i Svenska Mästerskapen i varpa, för första gången i Borås.
1974 får damerna också för första gången beträda arenan på Stångaspelen. Det är i rövkrok som Inger Bendelin från Östergarn blir historisk vinnare. 1994 får damerna också delta i frampärk, 1998 i stångstörtning och 2003 i gutnisk femkamp.

1951 Decenniet inleddes för motorfolkets del med att en ny speedwaybana byggdes på Galgberget. Den första individuella tävlingen kördes på Gotlands Motorstadion den 1:a maj 1951 inför 10.000 betalande åskådare. Datumet blev tradition under många år och senare blev tävlingen VM-kval.  

1951 Fastländsk seriekontakt i fotboll. På hösten 1951 skrevs det gotländsk idrottshistoria; ett gotländskt fotbollslag spelade i det nationella seriesystemet för första gången. Det var Gute som var det historiska laget och debuten skedde mot Råsunda IS inför

1.574 åskådare på Gutavallen. Populär Visby-seger med 3—0. Efter höstomgången låg Gute på fjärde plats.

Storpublik till Gutavallen drog även den s. k. Nacka-matchen. 1.600 personer såg Italien-proffset ”Nacka” Skoglund ”joxa med trasan” en sommardag. Ett telegrafiskt ”arbetstillstånd” från ”Nackas” klubb kom bort på vägen till Visby och Gute-lagledaren och matchmakaren Lasse Enström diskades . . .

BO ERIKSSON var ”still going strong” i fäktning och vann SM på sabel och florett och blev dessutom militär Europa-mästare på florett. Tage Lindström vann en uppmärksammad seger på sabel vid internationella fäkttävlingar i Oslo

1951 Erik Hedin Silte Pärk & Varpaklubb inleder nu sin långa segerrad såsom stångstörtare och mer skall det bli. Denne Erik Hedin är inte bara stångstörtare utan även framgångsrik i Gutnisk Femkamp och bakpärk i Silte.

Efter i första hand Karl-Gunnar Larsson Lau övertar hian nu tronen på arenan som avslutas 25 år senare, 1976 med seger i
stångstörtning. Då hade det inalles blivit 8 segrar i den gutniska femkampen, 11 i stångstörtning och 3 mästartitlar såsom
pärkkarl för Silte. Både Karl-Gunnar och Erik Hedin var därtill duktiga friidrottare i framför allt diskus.

1952 Asta Carlsson inväljes som första kvinna i Gl-styrelsen.

1952 YTTERLIGARE NÅGRA ”52-NOTISER” Gotlänningens mästartröja för damer delades ut för första gången, Maj-Britt Bendelin (Johansson) fick den.
Skolvarpan debuterade med tävlingar på SM-platsen i Visby. Stort intresse!
Tyngdlyftarna anordnade SM-tävlingar i Visby. Lokal; Solbergaskolan.
Gute kom tvåa i stockholmsserien, endast två poäng efter vinnande Triangeln.
Per-Ove Enström, en av gotländsk fotbolls bästa, flyttade till allvenska Stockholms AIK.
Gotland ställde till med en sensation i den svenska fotbollsvärlden genom att vinna över Västergötland i Tidaholm.

1952 Fardhem IF Utdrag gamla protokoll och roliga minnen Föreningen bildade en sektion i bordtennis. En sektion i ishockey bildades bestående av Rune Jacobsson. Herbert Jacobsson och Ivan Green.  

1952

 

 

 

 

 

 

1953 Invigdes Klintehamns idrottsplats och friidrotten på Gotland ökade i deltagande om intensitet allt eftersom åren gick.
Ishockeyns första landskapsmatcher. Ishockeyn var — och är fortfarande — den stora vinteridrotten. 1953 ansåg sig hockey – gotlänningarna mogna för landskapsmatch mot Uppland. Upplänningarna kom hit och vann med 7—1 och 13—0. Calle Tell svarade för det ”historiska” första målet.
Bordtennisen — en annan stor vinteridrott — fick anknytning till det nationella seriesystemet och fotbollen fick kvalrätt till högre serier. Någon högre serie för de gotländska ”fastlandslagen” blev det dock inte. Orienteraren Ingvar Norrby, Roma IF, och tennisspelerskan Helen Karlén. Visby TK, nådde goda resultat i fastländsk konkurrens. Ingvar blev sydsvensk juniormästare och Helen vann damklassen i Bornholmsturneringen.

1953 Ingvar Norrby, Roma IF, tog en meriterande seger genom att vinna juniorklassen Sydsvenska mästerskapen i orientering.

1954 Gotland får sin första idrottskonsulent Gösta Blomqvist – tillsammans med Stockholm och Uppland.
Gotlands Idrottsförbunds kansli upprustades för 215 kr det året och revisorerna fick för första gången 100 kr per man för sitt arbete. Bland anslagen märktes 83 kr tyngdlyftningskommittén för ersättning för förstört golv i Solbergaskolan i samband med SM-tävlingarna.
Skolorna i Tingstäde skoldistrikt slog samman sina skolidrottsföreningar till en förening.Flera distrikt följde efter sedan. Tre nya specialdistriktsförbund: bordtennis, ishockey och orientering.
EN SNABBSKISS av de viktigaste idrottshändelserna; Ishockeyn gick framåt med stormsteg; 32 lag deltog i GF:s och förbundets ungdomscup. Vid SM-varpan i Malmö fick gotlänningarna nöja sig med 4:e och 5:e lagpris i centimeterkastningen, där f. ö. bäste gotlänning individuellt blev trea. De enda SM-tecknen tog kulkastarna Norman, Engström och Swärd från IF Varpa.
Idrottsmärkesombudsmannen kunde glädja sig år 863 idrottsmärkesprov. Resultat: Gotland vann distriktstävlingen.
Östsvenska mästerskapen i bordtennis arrangerades av IF Gute. Gotland fick en mästarinna, Kerstin Hartberg, i mixed dubbel. Lasse Broander satte gotländskt rekord på 400 meter. Tiden 50,2.

1954 Fardhem IF Utdrag ur gamla protokoll och roliga minnen Ishockeyrinken vid Rodarve stod färdig.

1955 Ett historiskt år: den första landskamp som någonsin utkämpats på Gotland blev den nordiska tennislandskampen i Slite.
Slite TK stod för arrangemangen och fick mycket gott betyg för dessa. Slite TK hade flera framgångar det året: klubbens Rosita Wulff blev svensk juniormästarinna i dubbel tillsammans med Lill-Christine Engdahl.
”Stånga får Sveriges största idrottsanläggning” stod det som rubrik i en av öns tidningar. I texten framgick det, att Stangmalmen i Stånga förmodligen är den enda idrottsplats i hela Sverige som har skjutbana inne på området.
Drätselkammaren i Visby lovade att den s. k. kåkstaden på Gutavallen skulle rivas. Det sades också att ritningarna till en
ombyggnad av I 18 :s ex-hus var klara och att det inte skulle dröja så länge innan arbetet kunde börja. C:a 600 personer skulle få plats på de båda läktarna på kortsidorna! Man diskuterade även simhall i anslutning till Solbergaskolans gymnastikhus. På sudret gick diskussionens vågor höga: hopslagning av föreningarna eller inte.
De gotländska friidrottsdamerna och juniorerna besegrade Hälsingland efter en mycket spännande kamp och i ungdomens
friidrottsvecka vann Gotland distriktstävlingen. Torsten Löfqvist, Visby FIK, satte nytt höjdhoppsrekord med 1.90 — ett gott resultat nationellt sett!
Skolungdomen visade gott idrottsgry: 1.259 skolidrottsmärken innebar nytt rekord för distriktet. I ”Snäckan” deltog 51 lag i skol – och ungdomssimningarna.
Ishockeyns frammarsch fortsatte: 101 lag i farten på hockeybanorna!

1955 Bildades Gotlands Orienteringsförbund.

1955 Roma IF.Uno Gahne tilldelades år 1955 Guldbollen som det årets bäste fotbollsspelare och samma år tilldelades Edith Bladh Mästertröjan.

1956 Inte mindre än tre SM-tävlingar hölls på Gotland 1956: i nattorientering, i tennis för oldboys och i varpa — f.ö. de tionde officiella mästerskapen. Samtliga fick ett synnerligen gott eftermäle både i pressen och från förbundshåll.
Under året tillkom bågskyttet som ny idrott på Gotland och man dryftade bildandet av en golfklubb samt anläggande av en golfbana i Västergarn. Badminton förekom för första gången i GI:s årsberättelse. I elva kommuner anordnade förbundet s. k. kommunkonferenser och i stiftsgården i Alskog konfererade man bl. a. om samarbetet idrott—statskyrka—frikyrka.
På badstränderna bedrevs idrottspropaganda.
Ingvar Lundgren visade fin-fina takter i friidrott, bl. a. på skolungdomens hösttävlingar på Stadion, och tyngdlyftaren Gustav Norman uppmärksammades med en plats i Sveriges B-landslag mot Finland.
Tennisen kom med i allsvenska serien div. Ill (Slite TK) och placeringen blev 3 :a första året. Slite TK :s Rosita Wulff blev skolungdomsmästarinna i singel. I landskapsmatchen mot Småland blev det knappt nederlag, 10-11. En gotländsk tennisserie utomhus spelades för första gången.
Berit Hallgren, Roma IF, vann år 1956 tävlingen om Gotlänningens mästartröja.

1956/57 Fardhem IF Utdrag ur gamla protokoll och roliga minne Första seriesegern i fotboll. För första gången vinner ett lag söder om Visby högsta gotlandsserien. (Uppgift hämtat ur ”Gotländsk Fotboll 1878-2008”).

1956 kommer Stångaspelen åter till hembygden och nu är det inte Gumbalde utan Stangmalmen som gäller. Efter uppehåll är det den 30:e upplagan av Stångaspelen som nu gäller. Polisen har fullt jobb att ordna platser för 800 bilar.
I Gotlands Allehanda står det att läsa att nästan hela ön dränker Stånga med cyklar och bilar.
Kyrkoherde Gunnar Lönnroth höll den traditionella inledningsgudstjänsten. 21 pärklag och 115 varpalag kunde han glädja sig åt men med orden ”Stangmalmen är ändå inte Gumbalde men ändå bra nära”.

1956 Fardhem IF Första seriesegern i fotboll 1956/57. 

1957 Fyra nya specialförbund. Ett omorganisationens år inom Gotlands Idrottsförbund. Fyra kommittéer försvann och ersattes med förbund. Det var friidrotten, tennisen, skolidrotten och handbollen som fick egna förbund. En del föreningrar på landsbygden slog sig tillsammans i specialföreningar, bl. a. klubbarna i Havdhems kommun (Hansa) och Klintehamns kommun (Tjelvar).
Inomhusidrotten — speciellt då handboll, bordtennis och tennis, — gick framåt under året. Dessa idrotter fick f.ö. ett fint
halltillskott under året; fritidshallen i Slite.

GOTLAND HADE MYCKET fint idrottsfrämmande under 1957. Gute gästades av två utländska fotbollslag, Wacker från
Österrike och Demirspor från Turkiet och VIF hade besök av svenska mästarelvan från Norrköping.
Två olympiska guldmedaljörer uppträdde också på ön: gymnasten William Thoresson hänförde en stor publik på gymnastikförbundets 25-årsjubileum och moderne femkamparen Lasse Hall åkte runt och berättade om sitt idrottsliv.
Ingemar Johansson var i Visby och visade hur en Europa-mästare boxas och en kvartett bordtennisspelare — Stipek, Leach, Markovic och Berzcik — var i Hemse och Visby och demonstrerade hur man behandlar en pingisboll i världseliten.

LAGSPORTERNA HADE INGET lyckat år i det fastländska utbytet. Distriktslaget i fotboll lyckades inte göra ett enda mål på
fyra och en halv timmar: 0—4 mot Uppland, 0—5 mot Blekinge och 0—7 mot Småland. I handboll blev det stryk med 20—23 av Småland och i ishockeyjuniorernas SM-spel blev det stryk både av Uppland och Södermanland. Någon utklassning var det dock inte fråga om. I damtennis blev det fastländskt serieutbyte 1957. Visby TK :s damlag, Helen Karlen, Britta Wiederkrantz och Gun Enquist, deltog i den allsvenska tennisserien för damer. Några större framgångar kunde man, som väntat, inte inregistrera debutåret.

TVÅ IDROTTSMÄN LYSTE med särskild kraft det året: friidrottaren Ingvar Lundgren och tyngdlyftaren Gustaf Norman.
Ingvar, som hoppade 6.96 i längd, blev juniorlandslagsman mot Finland och Gustaf befäste sin ställning som svensk elitman i sin viktklass.

1958 IK Tjelvar bildades i februari 1958 och grundare var Sigvard Löfstedt, Eksta, Gösta Berggren och Einar Smith, Klinte, Bert-Ove Andersson och Tore Karlsson, Sanda, Einar Enekvist och Arne Helm, Väte. Sigvard Löfstedt blev föreningens ordförande under
10 år. Berndt Lagergren var sedan ordförande under hela 18 år. Därefter följde Håkan Milton, Ulf Ahlquist, Björn-Erik, Franzén, Bo Lindqvist och Lisa Koblanck.

Klubben har haft sektioner för badminton, basket, friidrott, motion och orientering.

1958 Invigning av Gotlands första golfbana på Kronholmen.

1958 Ingvar Lundgren var friidrottens stora namn och han deltog i en hel del landskamper och på SM, Ingvar tilldelades år 1958 Gotlands Folkblads guldmedalj för bästa prestation på Gotland.

1958 Fardhem IF  Då FIF skulle byta namn. Förslaget som rann ut i sanden. 

1959 Roma IF Hockey segrade år 1959 i div III och blev därmed kvalificerade för kval till div II. Kvalmatcherna spelades mot Essinge IK och IK Servia med två matcher hemma och två borta. Alla fyra matcherna förlorades klart och målskillnaden blev 1-33.

1959 och 1960 Fardhem IF vann Fardhem div V som högsta gotlandsserien nu kallas.

Tidningsartiklar  1950  51 52 53 54 55 56 57 58 59