1960-talet

1960 Varpasporten fick sin första svenska mästare då Bert Olsson, Roma IF, segrade i centimeterkastningen vid varpa-SM 1960.
1960 Landskapsmatcher och landskamp Gotland har under året spelat 3 landskapsmatcher borta mot Småland, Öland och Stockholm (juniorer). Smålandsmatchen den 1/7 i Oskarshamn artade sig i början till en överraskningsmatch från Gotlands sida. Efter en 2-0-ledning kom emellertid smålänningarna igång riktigt i den tryckande värmen och segrade med 7-3.
I Ölandsmatchen den 8/7 i Färjestaden utklassades vi ordentligt med siffrorna 7—2. Trots att spelarna före matchen laddat upp ordentligt och med handtryckning på att matchen skulle vinnas åt Gotland blev det detta stora bakslag. Främsta orsaken var att vårt högerförsvar inte kunde stoppa Ölands vänsterinner, som fick bygga upp anfallet och dessutom göra 5 mål.
1961 Solbergabadet i Visby invigdes 9 april.
1961 anslöts Gotlands Motorförening till Sveriges Riksidrottsförbund. 
1961 Ungdomslandskamp i fotboll mellan Sverige-Danmark.
SM på 30 000 meter arrangeras i Visby.
1961 Fardhem IF Fotbollskvalet mot Kalmar AIK. Resultat 2-4, 1-7.
1961 Fardhem IF firar 25-årsjubileum. (Se jubileumsbok)
1961 Efter 30 år lämnar FGI-ordföranden och Stångaspelens fader Reinhold Dahlgren av hälsoskäl över klubban till äldste sonen Tore som nu kommer att inneha posten i 11 år.
1961-62 Fardhem IF  Fardhem IF vann södra serien i handboll i nya Hemsehallen. och laget bestod till största delen av de som spelade fotboll Fardhem IF. 10 lag deltog i serien.
Fardhem IF:s duktiga lagledare i fotboll Rune Jacobsson, Hans Pettersson. Evert Jacobsson som förde upp FIF i högsta gotlandsserien (1947) och sedan dess aldrig varit ur gotlandstoppen i fotboll. Herbert Jacobsson som var ordförande i hela 27 år. Klas Kristiansson som har hållit i varpasektionen många år (40 år) har gjort ett otroligt fint jobb för varpan och Fardhem IF. Evert Jacobssons fantastiska jobb på idrottsplatsen som ledare i många år, byggnationen av klubbstugan.
Damerna med Britta Sjöberg i spetsen som stickade, virkade och sydde till föreningens lotterier. Humoristen Einar Nilssons stora engagemang och ambitiösa träningsprogram många år. Det är Einars roliga träningar som ligger till grunden att Fardhem IF är ett schyst bolltrillande lag.På 60-talet. Reimond Lindgrens fina jobb när fotbollsplanen fick ny beläggning av dynga och jord.
Skrev Fardhem IF historia. Fardhem hade då varit serisegrade tre år i rad och det var första en gotländs landsbygdsklubb fick spela en match på lika villkor mot ett annat nationellt svenskt fotbollslag. 
1962 Den 5 juni I962 var det stor klang- och jubelfest i Roma då den nya idrotts platsen invigdes. Invigningen förrättades av Gotlands Idrottsförbunds ordförande Anders Attner som fick äran att döpa idrottsplatsen till Klostervallen. I samband med invigning en överlämnades en fana till föreningen från gymnastikdamerna
Handboll och basketboll blev nya idrotter i Roma IF.
1962-63 Fardhem IF:s ishockeylag vinner gotländska div III och det blir fastlandsavancemang ifall man klarade av till höste ordna konstfrusen isbana. Detta satte fart på banbygget i Hemse och Fardhem hölls sig kvar i fastlandsspel under tre år.
1963 Gotlands första konstfrusna ishockeybana byggs i Hemse.
SM i sportskytte arrangeras i Ex. huset.
SM i varpa arrangeras i Visby.
1964 Olympiska spelen 1964 i Tokyo Lars-Erik Gustavsson, Mälarhöjden
När ”Lill-Addis” blev uttagen till olympiaden tävlade han för Mälarhöjden. Bragdman när han gick till final på 3000 meter hinder efter ett heroiskt försökslopp. Slog samtidigt svenskt och nordiskt rekord med 8.34,6. I finalen kom han på åttonde plats med tiden 8.41,8.
1964 Gotlands andra konstfrusna ishockeybana Invigs i Roma. Den stora händelsen år I964 var byggandet av den konstfrusna på Klostervallen. En kommitté bestående av Olle Norman, Gillis Bladh, Karl-Olof Fransson och Thorsten Palmquist tillsattes på årsmötet den 30 januari och den 19 december samma år spelades den första matchen.
1965 Gotlands första bowlinghall invigs i Tofta.
Gotlands tredje konstfrusna ishockeybana invigs i Slite.
För att snarat återta platsen i fastlandsserien anställdes på hösten 1965 canadensaren Tom Lemon som spelande tränare i
Roma IF Hockey, och han blev sedan kvar i Roma under fyra säsonger och uträttade ett fantastikt arbete. Än idag vilar nägot av Tom Lemons andan över Romas iskrigare.
Tyngdlyftning blev ny i idrottsfamiljen Roma IF.
1965 Lasse Gadd orsak till AIK – Förlust Tog AIK ut segern i förskott ? AIK reste på lördagsmorgonen till Öland för match mot Borgholm. Visby-laget var favoriter men spelade utan gnista och föll med 2-1 (1-0). Och vem var det som i viss mån fällde AIK om inte Lasse Gadd. Lasse gjorde visserligen inget mål men han var upphovet till bägge efter fina framspelningar.
AIK gjorde alltså ett mycket blekt intryck. Endast tre spelare stod att känna igen från tidigare matcher. Det var målvakten Göran Mattsson, centerhalven ”Kalmar” Järlhem och innern Rune Nilsson som även svarade för AIK:s enda fullträff.
Man kan säga som så att bägge Borgholms-målen tillkom efter diverse schabbel i AIK-försvaret, 1-0 till Borgholm kom efter en kvarts spel och det var Jan Nilsson som svarade för detta, AIK som i vanliga fall brukar göra en strålande första halvlek hade svårt få någon ordning i leden och stundtals var gutarna utspelade. Borgholm låg närmare 2-0 och 3-0 än AIK 1-1 vilket säger det mesta. De gånger som det var farligt nere hos målvakten var lätt räknade.
Gotlands Allehanda Måndagen den 14 juni 1965 
1965 Den första Fardhemvarpan och platsen där varpatävlingen ägde rum kallades för ”Magdas sndn”.
1966 Ungdomslandskamp i fotboll mellan Sverige-Finland.
1967 Den 30 december I967 spelades en historisk match på Romarinken då det Canadensiska laget Drummondville Eagles
gästade Roma och inför rekordpubliken 2,534 betalande åskådare gjorde stor ishockeypropaganda och vann med 8-2.
1967 blir ett märkesår i Gutnisk idrott bland annat på det att Stångaspelen byttas från första till andra helgen i juli. Allt för att tillmötesgå turistsäsongen.
1967 Ishockeyverksamheten inom Fardhem IF lades ner.
1968 Gotlands Idrottsförbunds kansli flyttar till St. Hansgatan 19 i Visby.
Tord Larsson, Wisby Simsällskap 3:a på SM 1500 m frisim i Jönköping.
Gotlands Motorcykelklubb bildas.
1968 Första internationella utbytet i Stångaspelen och då handlar det om stångstörtning och Skottland. 
1968 Den 24 augusti 1968 invigdes Wisby Bollklubbs klubbstuga i Åhsbergska hagen i Visby av ordföranden i Sällskapet DBW generalmajor K. G. Brandberg.
1969 VM i stångstörtning i Stånga avgörs för första gången

 

Tidningsartiklar 1960 61 62 63 64 65 66 67 68 69