Gotlands Ishockeyförbund

 

GOTLANDS ISHOCKEYFÖRBUND
Bildades 1955


  logga (2)    

Riktigt exakt när ishockeyn kom till Gotland går väl inte att säga helt klart, men när man läser i Gotlands Idrottsförbunds verksamhetsberättelse för 1947 står det bland annat att ’Ishockeyn var årets nya idrott”. Styrelsen siade: ”Kanske kan den bli en stor vinteridrott på vår snöfattiga ö”.
Enligt uppgifter i GI:s jubileumsskrift 1983 som i huvudsak skrevs av Age Franking, var det ”ett gäng värnpliktiga som kom hit 1946 och som hade ishockeyklubbor med sig och som ordnade en bana genom att skotta upp snövallar på den då befintliga bandybanan. Den låg i anslutning mellan Kungsladugården och I 18 kasernerna.
Riktig fart blev det under 1948 då ”Affen” Lindwall återvände till Slite efter några år i Stockholm. Här använde man sig i första hand av Bogevikens is, med sarg och allt. Nu tände det till även på Sudret, där främst ”Rajan” Hernrud i Hemse drev på.
Från starten hade den av Bertil Samuelsson nybildade ishockeykommittén två klubbar som medlemmar. Först var IF Gute, kort därefter kom Visby AIK. Vid årets slut så hade man sex klubbar som anlslutit sig till Svenska Ishockeyförbundet. Vidare gladdes man åt det arbete som frivilliga utfört Gutavallens ishockeybana. Isrinkar växte upp i många av våra socknar, belysningen kunde det vara lite si och så med.
I februari 1948 spelades en match, som troligen kan betraktas som den första ishockeymatchen på Gotland. Den spelades mellan Visby AIK och en kombination från IF Gute, Klinte och Slite. Kombinationen vann med 7-0. Två dagar senare möttes de båda lagen igen och nu vann AIK med 1 – 0.
1955 omfattade förbundet 37 föreningar och det fanns 23 isrinkar.

Historik Ishockey av Thorsten Palmquist
Årsberättelse 1968-69

50-års Jubileum 1955-2005
Bilder

Ishockeyspel

stenkumla1            Hockey    02-hockey ga. 1981-11-16   

is femman


Tillbaka till Förbund

Hem